Home / Vaccination Jamaica

 

Det kan vara en bra idé att vaccinera sig innan man åker till Jamaica eller runt om i Karibien. Exakt vilka vaccin som man bör ta är individuellt och något som man bör kolla upp med sin läkare. Sedan beror det också på hur länge man har tänkt att stanna i landet eller var i landet man hade tänkt vistas i. På landsbygden kan det exempelvis finnas andra sjukdomar än vad som finns inne i stadsmiljöerna.

I denna artikel tar vi upp generella rekommendationer när det gäller vaccinering innan resa till Jamaica. För att vara helt säker och för att få individuell rådgivning ber vi er att kontakta närmsta vårdcentral, som bedömer utifrån din enskilda situation.

Ett vaccin som vi rekommenderar alla som ska ut och resa är Twinrix, som ger ett skydd mot både Hepatit A och B. Detta är ett vaccin som är bra att ta oavsett vart i världen man ska åka. Även i Sverige så är det bra att ha tagit vaccin mot Hepatit A och B, trots att risken är låg. Utomlands så är det vanligt att hygienstandarden inte alls är lika bra som i Sverige, och därför är det viktigt att ta Twinrix. 

Man bör också se över sina grundläggande vaccin mot Polio, stelkramp etc

Denguefeber på Jamaica?

Det är inte en stor risk att få denguefeber på Jamaica, men eftersom att viruset sprids genom myggor så är det viktigt att skydda sig i miljöer där myggor förekommer. Det finns inget vaccin mot denguefeber, men det finns lite knep man kan göra för att undvika att bli stucken i myggtäta områdena. 

För att undvika att bli myggbiten så är det bra att använda långärmade byxor och tröjor, myggmedel och ett impregnerat myggnät när man övernattar på landsbygden eller i djungeln. Att åka under regnperioden på Jamaica ökar risken för att få denguefeber. 

Denguefeber kan vara extremt farligt och tar mellan två till tio dagar innan man blir sjuk. I de flesta fall så brukar sjukdomen gå över inom en vecka, men ibland upp till en månads tid. Det finns fyra typer av viruset där vissa kan vara livshotande, men risken att få den farliga typen av viruset är låg.

Symptomer vid denguefeber:

  • rödsprängda ögon
  • hög feber med frossa och svettningar
  • huvudvärk och värk bakom ögonen
  • kraftig värk i musklerna
  • små röda prickar på kroppen.

Har man fått lite större blåmärken på kroppen så kan man ha fått den mer farliga formen av denguefeber. Detta kan märkas inom ett par dygn och bör direkt kollas upp hos en läkare.

I övrigt finns det inga särskilda rekommendationer om vaccinationer innan resan till Jamaica.

Obligatorisk vaccination:

Gula febern-vaccinationen krävs om man anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika.

 
Share this page