Ocho Rios

Home / Ocho Rios

 

Ocho Rios, som betyder åtta floder på spanska, är en av Jamaicas mest populära turistorter. På senare tid har intresset för Ocho Rios ökat, vilket har lett till bättre utbud för den som vill resa dit. Från Ocho Rios är det enkelt att ta sig till vackra stränder och det finns gott om aktiviteter som passar alla åldrar och intressen.

Sevärdheter och Saker att Göra i Ocho Rios

Bob Marley turen

Besök Bob Marleys födelseplats, Nine Mile där reggaestjärnan växte upp tillsammans med sin mamma. Här får man följa med till hans hem där släktingar och vänner lever kvar än idag. Turen går sedan vidare till Kingston, där Bob Marleys Mausoleum och museum finns.

Blue Hole

Detta är platsen för dig som vill hoppa från klippor och vattenfall, eller varför inte svinga dig från lianer över det turkosa vattnet? Blue Hole bjuder på ett roligt djungeläventyr.

Dunn’s River Falls and Park

Klättra upp till toppen av vattenfallet och njut av spektakulära vyer och ett svalkande dopp. Här finns också en trevlig liten marknad med lokala hantverk.

White River Tubing

Ett uppfriskande äventyr i Ocho Rios där man kan testa på tubing längs floden. En upplevelse som passar alla åldrar. Glöm inte badkläder, handduk och solskydd!

Mystic Mountain

Redan på vägen upp börjar äventyret. Först sätter man sig i en lift som tar dig genom regnskogen upp till toppen av berget. Väl uppe på Mystic Mountain finns det något för alla. Här finns en pool med fantastisk utsikt, shopping och ett museum. Anledningen till att de flesta åker hit är dock för att åka zipline eller åka bobsled ner genom regnskogen. En fantastisk upplevelse och ett måste att göra på Jamaica!

Dolpin Cove

Simma med delfiner och rockor. En oförglömlig upplevelse som passar alla åldrar. Även naturen är vacker runtomkring. Det enda negativa är egentligen det höga priset, att bada med delfiner kostar ungefär 600 kronor.

Ridning på stranden

Ta en romantisk ridtur längs stranden i solnedgången. Det finns flera ställen som erbjuder ridturer på stranden eller ute i naturen. En rolig upplevelse för både par som för hela familjen.

Läs också vår artikel om Jamaicas stränder

Ta sig runt

Ocho Rios är inte så stort och det går bra att ta sig runt till fots så länge man håller sig inom staden. Annars är det bättre med hyrbil eller taxi. När man åker taxi i Ocho Rios ska man se till så att man bara åker med officiella taxibilar – JUTA.

Resa hit

För tillfället är det bara de svenska charterbolagen som erbjuder direktflyg från Sverige till Jamaica. Flyget landar i Montego Bay och därifrån tar man sedan en transferbuss vidare till Ocho Rios.

Även om charterresor kan vara smidigt och skönt att boka, så finns det andra alternativ som kan vara mycket billigare när man ska resa till Jamaica. Exempelvis kan man flyga billigt från Sverige, Danmark och Norge till USA. En bra flygrutt går bland annat från Arlanda, Stockholm och vidare till Miami i USA, där man sedan byter flyg och flyger vidare till Jamaica.

En typisk tur och returbiljett med mellanlandning i USA kostar omkring 5000-6000 kronor per person. Ibland går det till och med att hitta billigare resor till Jamaica, men då gäller det ofta att vara ute i god tid. Från charterbolagen kan man också kolla efter sista minuten resor, då dessa ofta är prisvärda.

Hotell behöver inte alltid vara så dyrt på Jamaica, särskilt inte i Ocho Rios, där det finns gott om alternativ för den som reser med en lägre budget. De billigare alternativen startar runt 400 kronor per natt. Se våra rekommenderade hotell i Ocho Rios nedanför.

Rekommenderade hotell

Jamaica Inn – Ocho Rios

Ett lyxigt hotell som har allt man kan önska sig på en semester i paradiset. Här får man verkligen alltifrån supersköna sängar till trevlig personal, god frukost och ett fint hotellområde som ligger nära stranden. Detta är det bästa alternativet för dig som vill bo lite lyxigare.

Hibiscus Lodge

Ett mellanklassalternativ som passar dig som inte behöver ha det lyxigaste, men inte heller vill bo för simpelt. Hibiscus Lodge erbjuder allt som behövs för en lyckad semester och en trevlig personal. Rummen är fräscha och läget är bra. Kort och gott, Hibiscus Lodge är ett mycket prisvärt alternativ för dig som vill bo bra, men ändå inte betala för mycket.

Ocean Rooms

Ett alternativ för dig som hellre lägger pengarna på aktiviteter och annat när du reser än själva boendet. Ocean Rooms är ett trevligt och prisvärt budgetalternativ i Ocho Rios. Ett simpelt boende som är rent och fräscht.

Bra att veta

Flygtid

Cirka 11 timmar från Stockholm beroende på vind och flygbolag.

Tidsskillnad

UTC – 5

Minus 6 timmar svensk tid.

Prisnivåer i Ocho Rios – Jamaica

Så länge man handlar lokala varor är det billigt, men så fort man vill ha något importerat får man räkna med dyrare eller samma priser som hemma i Sverige. De lokala varorna håller dock hög kvalitet.

Priserna nedan är angivna i svenska kronor (SEK)

Cirkapriser restaurang:

Enkel lunch: 40-50 kr
Middag trerätters för 2 personer: 350 kr
Coca Cola: 8 kr
Öl (50cl): 18 kr
75 cl vin: 80 kr
Vatten: 5 kr


Cirkapriser butik
:

Coca Cola: 5 kr
Öl (50cl): 17 kr
Vatten (1.5 liter): 10 kr
75 cl vin: från 50 kr
Färskt bröd: 20 kr
Cigaretter: 35 kr (Marlboro)

Befolkning

I Ocho Rios bor det ungefär 10 000 personer. Det är alltså egentligen en liten by som förvandlats till en semesterort.

Valuta

Jamaicas valuta är jamaicanska dollar (JMD). Många ställen accepterar amerikanska dollar, men då får man en sämre valutakurs. Använd alltid jamaicanska dollar när du köper något. Ta ut pengar på plats via bankomater för att spara ytterligare pengar.

Att växla stora summor pengar i förväg är både dyrt och onödigt, då det finns gott om bankomater när man kommer fram. Använd ett bankomatkort som är anpassat för resor, så slipper du höga valutapåslag och onödiga växlingsavgifter och kostnader för uttag.

Kranvatten

Det går bra att dricka kranvattnet på Jamaica så länge man håller sig till turistorter och större städer. Ute på landsbygden bör man dock undvika allt som har med kranvatten att göra. För den som hellre dricker vatten på flaska, så finns det att köpa i stort sett överallt.

El

På Jamaica är det 110 volt som gäller till skillnad mot de 220 volt som vi har hemma i svenska eluttag. För nya elektriska produkter är detta oftast inga problem, men för äldre produkter kan en konverterare behövas.

En adapter behövs för att använda svenska el-produkter. Uttagen är detsamma som i USA.

 
Share this page