Mat & Dryck

Home / Mat & Dryck

 

Jamaicas invånare har kommit från världen över och fört med sig olika matlagningstekniker, kryddor, smaker och recept från deras hemland och blandat ihop dessa med den rikliga skörden från den tropiska ön.

Detta har idag resulterat i att Jamaica är ett land med några av de mest smakrika rätterna i hela Karibien. Eftersom att Jamaica är en ö, så har man ett stort utbud av fisk och skaldjur, men även exotiska frukter och olika typer av kött.

Middag

Ackee and Saltfish är Jamaicas nationalrätt och är gjord på lokal frukt och saltad fisk. Detta är en mycket populär maträtt runt om på ön och är ett måste att smaka under sin vistelse. 

Förutom saltad fisk med frukt så finns det också mer “vanliga” rätter på Jamaica. Jerk är en annan populär rätt som består av en kryddig sås med kyckling, fisk eller fläsk. Jerk Chicken är ett utsökt val som alla borde smaka under sin vistelse. Missa inte heller Patties, som är små friterade piroger fyllda med ost, kött, kyckling eller skaldjur!

Jamaica erbjuder många goda rätter, så ett tips är att bara titta på menyn och beställa det som faller dig i smaken. Är du känslig för kryddstarka rätter så kan det vara bra att fråga innan du beställer så att du inte får en chock när du äter maten. 

Fisk och skaldjur är något som alltid är färskt runt om på ön, då det är en av Jamaicas specialiteter inom matlagning. Vanligtvis så brukar man få kryddig sås eller grönsaker till sin fiskrätt!

Så, vart ska du äta på din resa i Jamaica? För dem som vill äta västerländsk mat finns det ett helt okej utbud av hamburgare, pommes, pizza och pastarätter. Men för dem som är lite mer äventyrliga och vill känna de riktiga smakerna och passionen för matlagning på ön, så är ett tips att välja ett mindre turistigt område för att utforska de lokala restaurangerna.

Leta efter restauranger där största delen av gästerna är jamaicaner. Detta är oftast ett säkert kort som resulterar i god mat till ett bra pris.

Frukost på ön är inte alls detsamma som det som vi äter hemma i Sverige. Här äter man antingen Ackee and Saltfish, friterade dumplings eller friterad bammy till frukost. Dryckerna på Jamaica kallar dem för te, som t.ex; cerassee tea, varm choklad, sky juice, Milo och Blue Mountain coffee. 

Till lunch så äter man ofta Patty, coco bread och ost. Till det så dricks det lemonad, kokosvatten, sky juice eller läsken Ting.

Efterrätter

En jamaicansk efterrätter består ofta av frukt, rom eller kokos. Mango och Taggannonaglass (soursop ice cream) är två populära och fruktiga efterrätter på Jamaica. Glassen på Jamaica är oftast gjord på kokosnötsmjölk och kommer i smaker av frukt, grapenut, rom eller russin. En annan populär efterrätt på ön är potatispuddingen gizzada, som är som en liten bakelse med en söt kokosfyllning. Grater cake, toto, banana fritters och coconut drops är andra vanliga och populära desserter på Jamaica. 

Drycker

Som vi nämnde förut så är “te” den benämning som används för att beskriva en alkoholfri dryck. Skyjuice är en stor favorit bland lokalbefolkningen och är den perfekta drycken för en varm eftermiddag. Den består av krossad is och sockrigt fruktsirap och läskar friskt under varma dagar.

Att köpa en kokosnöt är även det mycket populärt och riktigt uppfriskande, speciellt när gatuförsäljarna plockar ner kokosnöten direkt från trädet och hugger av toppen!

På ön finns det även drycker som kaffe, te, varm choklad och mjölk, men eftersom att det inte är särskilt vanliga så är de också dyrare. Deras egna kaffe, Blue Mountain coffee, anses vara ett av världens bästa kaffesorter, notera dock att detta kaffe har ett saftigt pris. 

När det kommer till alkohol på Jamaica så dricker man mest rom och den lokala ölen Red Stripe. Ön producerar även många likörer, där den mest kända är Tia Maria som är gjord på kaffebönor. 

Kranvatten på Jamaica

Kranvattnet på Jamaica är i stort sett säkert att dricka, förutom ute på landsbygden. För att vara på den säkra sidan så kan det vara smart att köpa vatten på flaska istället, vilket det finns gott om både med olika märken och smaker i din lokala mataffär. Att borsta tänderna och laga mat med kranvattnet på Jamaica ska inte vara några problem ifall man bor i turistområdena.

 
Share this page