Kingston Reseguide

Home / Kingston Reseguide

 

Kingston är huvudstad på Jamaica och hem åt över 1 miljon människor, både rika och fattiga. Kingston har varit med på flera listor över världens farligaste städer, men så illa är det faktiskt inte, så länge man håller sig borta från de farliga områdena där gängkrigen pågår. I denna reseguide får du ta del av de bästa tipsen från den svenska resebloggaren Swedish Nomad.

Kingston är kanske mest känt runt om i världen för att ha varit hem åt flera kända reggaeartister, varav Bob Marley är den mest kända som vuxit upp i Kingston.

Sevärdheter och Saker att Göra i Kingston

Trenchtown

I detta slumområde har många kända reggaeartister vuxit upp, inklusive Bob Marley. Trenchtown är än idag ett slumområde där några av de fattigaste i Kingston bor. Det är inte helt säkert att besöka Trenchtown, men det är en otroligt häftig upplevelse att umgås med lokalbefolkningen här.

Det bästa är att lära känna någon från Jamaica som kan ta med dig dit och visa dig runt.

Bob Marley Museum

Ett museum för alla reggaefans och framförallt då Bob Marley fans. Museet ligger på Hope Road i närheten av Halfway Tree, där Bob Marley bodde med sin fru Rita Anderson.

Adress56 Hope Road Kingston 6 Hope Rd.

Trench Town Cultural Yard

Ett kulturcentrum som låter dig uppleva och lära dig mer om kulturen och dess betydelse på Jamaica.

Fort Clarence Beach

Känner du för att gå till stranden när du är i Kingston så är Fort Clarence Beach ett bra alternativ.

Holy Trinity Cathedral

En vacker kyrka som bjuder på fin arkitektur och historia. Kyrkan ligger i centrala Kingston på George Hadley gatan.

Coronation Market

En vardagsmarknad i Kingston som låter dig umgås med lokalbefolkningen, handla färska frukter och grönsaker samt en del lokal mat.

Blue Mountains

Vackra vandringsleder och fantastiska vandringsutsikter är det som väntar efter en tur upp till Jamaicas Blue Mountains. Turer arrangeras från Kingston, men också från många andra turistorter.

Emancipation Park

En stor och grön oas i Kingston. Emancipation Park är Kingstons största park och ett trevligt område att promenera runt i.

Ta sig runt

Som turist i Kingston gör man bäst i att ta sig runt med en officiell taxibil – JUTA. Pris bör förhandlas i förväg eftersom det inte finns taxameter i bilarna (eller så är den ”trasig”). Undvik alla taxibilar som inte är officiella JUTA-bilar.

Buss är generellt inte säkert att åka för turister och man gör bäst i att inte åka lokala bussar.

Att promenera till fots går bra så länge man inte går in i ett farligt område. Går man in i fel område kan det sluta med att man blir rånad och av med alla sina värdesaker, eller ännu värre att man hamnar mitt i en uppgörelse bland gängen.

Försök att aldrig gå ensam i Kingston och håll dig till ”säkra” områden. Ta helst en officiell taxi om du vill åka någonstans, det är bättre att vara säker.

Bra att veta

Flygtid

Cirka 11 timmar från Stockholm beroende på vind och flygbolag.

Tidsskillnad

UTC – 5

Minus 6 timmar svensk tid.

Prisnivåer i Kingston – Jamaica

Så länge man handlar lokala varor är det billigt, men så fort man vill ha något importerat får man räkna med dyrare eller samma priser som hemma i Sverige. De lokala varorna håller dock hög kvalitet.

Priserna nedan är angivna i svenska kronor (SEK)

Cirkapriser restaurang:

Enkel lunch: 40-50 kr
Middag trerätters för 2 personer: 350 kr
Coca Cola: 8 kr
Öl (50cl): 18 kr
75 cl vin: 80 kr
Vatten: 5 kr


Cirkapriser butik
:

Coca Cola: 5 kr
Öl (50cl): 17 kr
Vatten (1.5 liter): 10 kr
75 cl vin: från 50 kr
Färskt bröd: 20 kr
Cigaretter: 35 kr (Marlboro)

Befolkning

Kingston har ungefär 1 miljon invånare.

Valuta

Jamaicanska dollar (JMD). De flesta turistställen accepterar även amerikanska dollar, men det är alltid bäst att använda jamaicanska dollar. Ta ut pengar på plats i lokal valuta för att spara pengar och slippa onödiga växlingsavgifter.

Kranvatten

Det är säkert att dricka kranvattnet på Jamaica, förutom på landsbygden där vissa vattenkällor inte är lämpliga att dricka ur. I turistområden och större städer är det oftast inga problem att dricka kranvatten, men det kan vara bra att fråga före för att vara säker.

Annars finns flaska på vatten att köpa i alla lokala mataffärer.

El

110 volt. I Jamaica använder man samma eluttag som i USA. Adapter behövs. Har man äldre elprodukter som inte själv kan konvertera till 110 volt istället för 220 volt, som är standard i Sverige, så behöver man dessutom en konverterare. De flesta elektriska produkter kan idag användas både på 110 volt och 220 volt.

 
Share this page