Home / Bra att veta

 

Affärstider

Butikerna på Jamaica har öppet från cirka 08.30 / 09.00 och stänger vid 16.30 / 17.00-tiden. Under helger får man räkna med att butikerna kan öppna lite senare eller stänga lite tidigare. 

Dricks

Alla länder har sina egna traditioner och regler om vad som är brukligt när det gäller dricks. I Jamaica så skiljer det sig från plats till plats hur många procent man ska dricksa. Många platser accepterar inte dricks, t.ex. alla all inclusive resorter, men många jamaicaner kommer verkligen att uppskatta den extra inkomsten. Lönen i Jamaica är generellt väldigt låg och deras levnadskostnader höga. En rättvis summa dricks när man fått bra service är ett bra sätt att visa respekt för dem som jobbar på Jamaicas orter, t.ex. de som kör taxi, bär väskor och servitörer. 

Dricksvatten

Kranvattnet är i allmänhet säkert att dricka på hela ön, förutom i de mest avlägsna landsbygdsområdena. Men för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att köpa mineralvatten på flaska som går att köpa i sin lokala mataffär. Det kan även vara bra att undvika is, särskilt dessa isdrinkar som säljs på gatorna. Ifall du inte är säker på att det lokala vattnet är rent, så drick det inte. På de flesta ställen går det bra att borsta tänderna och laga mat med kranvattnet.

Språk

Jamaicas officiella språk är engelska, men dialekten Patois är mycket vanlig över hela ön.

Tidszon

UTC -5.

  • Minus 6 timmar svensk tid

Allmän transport

Det finns flera olika alternativ till transportmedel på Jamaica, men man kan säga att Taxi och minibussar är utan tvekan de bästa alternativen i alla lägen. Oavsett om man ska åka från flygplatsen till turistområdena eller om man vill åka runt i staden så är dessa alltid ett säkert och bra alternativ. Väljer man att åka med en taxi så är det viktigt att välja en officiell taxibil som drivs av Jamaica Union of Travelers Association som har dess förkortning på fordonet. Många bilars taxameter är ”trasiga” så kom överens om ett pris innan du åker med, och räkna med att cirka 10-12 procent i dricks räknas med i priset.

Att ta sig runt med minibuss är ett annat populärt alternativ och ett mer prisvärt sådant för att ta sig till och från sevärdheter på Jamaica. Hyrbil kan också vara ett alternativ, men då måste man vara beredd på att köra på vänster sida i en ofta aggressiv och hetsig trafik, på ett ojämnt underlag och bland ohjälpsamma vägskyltar. Minibuss är vårt rekommenderade alternativ som transportmedel ifall man inte har väldigt bråttom.

Kreditkort och pengar

I Jamaica betalar man med Jamaicanska dollar, men amerikanska dollar (USD) fungerar också på de flesta turistställen. Runt om på Jamaica så är det inga problem att hitta bankomater, men försök alltid att ta ut pengar under dagtid, då det ibland förekommer rån under kvällar. Kreditkort som VISA och MasterCard går att använda på de flesta hotell, butiker och restauranger.

Det finns därför ingen anledning att växla pengar i förväg. Ta istället ut pengar på plats i lokal valuta och gör dig själv en tjänst och slipp onödiga växlingsavgifter och andra kostnader som tillkommer.

Shopping

Shopping i Jamaica är en upplevelse i sig. Öns försäljare har en mix av varor av alla slag med alltifrån lokala och handgjorda hantverk till imponerande designermärken av klockor, smycken och parfymer.

Nyckeln till shopping i Jamaica är att man måste vara beredd på att pruta. Om du känner dig obekväm med att pruta så håll dig till taxfree-butikerna, de stora återförsäljarna och de internationella kedjorna där priserna är fasta. Priserna kan vara något högre än på marknaderna, men med dessa butiker så slipper man allt besvär och förhandlingar med försäljarna.

Men för den som är duktig på att pruta så finns det goda möjligheter att fynda!

 
Share this page